Tuesday, May 3, 2011

5 cara untuk ajar kucing guna litter box.

tips untuk train our little kitty to use litter box.

Pilih litter yang bersesuaian.
  • senang untuk dia nak masuk and keluar.
  • bila dia berak, tahi dia tu tak keluar dari box tu.
  • lepas dia berak, bila dia kuis pasir untuk kambus najis dia. pasir tuh tak bersepah keluar dari box.
litter box training tips

Letak litter box lebih kat rumah.
  • kalau korang ada seekor kucing, means korang kena letak dua litter box. kalau dua ekor, means kena letak tiga lah.
  • location litter box tuh mesti kat tempat yang sunyi dan tersembunyi.
  • litter box tuh kena ada indoor satu, satu lagi outdoor. baru afdal.
litter box training tips

Perkenalkan litter box pada si comel.
  • sentiasa letak si comel dalam litter box bila nampak tanda-tanda "gelisah" dia.
  • kalau tak menjadi and si comel tuh membuang kat tempat tak sepatutnya, korang amik najis dia then letak dalam litter box, bagi dia kenal. cara nih opah saffa yang buat. secara logiknya, kucing kita takkan berak kat tempat yang berasingan kan? dia akan berak kat tempat yang sama berulang-ulang kali. sebab dah ada bau najis dia kat situ. so, nak bagi dia kenal litter box, korang boleh try cara nih.
Buang najis si comel sekerap yang mungkin.
  • buang najis dia untuk keep clean.
  • then, basuh litter box tuh seminggu sekali dengan air dan sabun.
Puji kebijaksanaan si comel lepas dia guna litter box.
  • selalunya trick puji memuji haiwan peliharaan ni selalu sangat menjadi.
  • so, jangan lah ego sangat sampai tak mo puji perkara baik yang dia lakukan.
  • puji-pujian adalah perkara yang terbaik dalam proses pembelajaran.
try lah..! selamat mencuba..!


TerimaKasih SuDi BacA

2 comments:

Corat-coret said...

kucing kt umah nie pon gne litter box nie jugak..since kecik dorg gne...pandai! smpai,kalo kite tak bersihkan box tuh,die takkan berak...elok jek pas kite bersihka,tak smpai bbrpe saat Xclusive die berak...haha

cik.saffa.here.with.love. said...

sama la dgn bibin saya...
cerewet..!