Tuesday, May 3, 2011

tips untuk kawal rasa marah.

assalamualaikum people..
beberapa saffa tak online..
rindu saffa x? girlemoticon

saffa malas bawak balik laptop ke kampung..
buat berat beg ja..

so, harinih punya entry..
tips untuk kawal kemarahan..

ampa mesti tahukan..
marah itu api..
api itu setan..
kalau kita marah semestilah setan suka..

lawan bagi api adalah air..
air itu sabar..

masa kita marah..
jangan guna perkataan yang kasar, brutal..
like nak penampo, sepak or wat-so-eva and sewaktu dengannya lah..

kalau ampa bergaduh ngn awek ampa..
to boys lah.. i'm begging..
plz plz plz... jangan lah guna ayat-ayat diatas...
hati perempuan nih lembut sangat..
kalau ampa rasa sayang kat awek ampa..
and still nakkan dia stick dengan ampa..
avoid lah guna ayat kat atas..
tak rugi ampa beralah..
kalau orang dah nikah lah..
bak kata orang tua-tua "kalau suami beralah, tido malam tak sejuk lah.."
paham kan maksudnya..

kalau yang perempuan lak..
kalau dia marah..
dia mesti, sunat, wajib mengungkit..
betoi x?
if not dia akan cakap..
i benci u..!
or ex bf i perangai lagi elok dari u..
or yang sewaktu dengannya..
niat dia?
sengaja nak bagi boy tuh sakit hati and sedar tentang pentingnya kewujudan dia..
dalam hati still sayang..
selagi boys tak guna kekerasan la..
eh? macam berpengalaman jek..
op cos lah.. i'm a girl ok? and I had a bf before..

girlemoticon girlemoticon
avoid lah dari pukol memukul nih..
boys kalau pukol perempuan, kira dayus lah..
girls? hahahaha! no komen.
kang kata saffa menangkan girls jek..

and dulo-dulo, zaman skola..
i kuat mengamuk dalam kelas..
tak caya? tanya kumiko..
lalalalalalalalalala~~

cukup lah merapu meraban..

tips untuk kawal kemarahan..
  • tarik nafas dalam-dalam.
  • avoid tengok muka orang yang kita nak marah tuh.
  • tengok tempat yang luas. kalau boleh cari lah warna hijau untuk sejukkan mata.
  • beristighfar.
  • cuba cari point untuk ketawa.
  • belasah bantal busuk or geget pape or tumbuk bantal. jangan tumbuk dinding nanti sakit tangan lak.
  • minum air.
  • paling afdal, cepat-cepat amik wuduk.
ni tips yang saffa selalu buat bila marah..
kadang-kadang bila saffa dah terlepas marah.. dongguemoticon
lepas marah, saffa menangis.. dongguemoticon
marah kat diri sendiri..
saffa tak suka marah-marah nih..
buat setan seronok jek..

so, jom kita sama-sama avoid rasa marah tuh...

TerimaKasih SuDi BacA

2 comments:

nelly said...

Nelly selalu makan , makan , makan ~

cik.saffa.here.with.love. said...

thats me when i get so stress out... hahahaahah