Thursday, April 7, 2011

prevention is better than cure..

harinih saya nak membebel tentang "prevention is better than cure"..
dalam banyak2 perkara yang kita hadapi dalam hidup kita...
kita mesti ada buat checklist prevention kn?

sebagai contoh prevention yang kita mungkin akan buat:

  1. simpan duit untuk masa depan.
  2. buat insurans kereta untuk sebarang kemungkinan yang akan berlaku.
  3. pasang alarm untuk safety umah.
  4. sebelum tido, pastikan semua pintu lock dulo or sentiasa lock pintu untuk prevent kecurian.
  5. beli ubat nyamuk untuk elakkan denggi.
  6. mengamalkan pemakanan yang sihat untuk kekal sihat.
  7. banyakkan minum air masak untuk kekal sihat.
dan ini hanya separuh yang saya dapat fikirkan..
ntah apa lagi prevention yang hangpa dah buat untuk stay safe kan?

mak suka membebel..
along suka marah2..
sampai sesetengah orang tak suka kat depa nih..

kita tak sedar yang sebenarnya..
mak, along or sape2 jek yang suka membebel, marah2 nih sebab depa nih takmo kes nak "cure" lah.. sebab tuh depa membebel.. untuk prevent benda yang tak diingini berlaku..

kalaula dah berlaku kan?
laptop hilang... hp hilang... moto kena curi..
kena sakit tiga serangkai.. buah pinggang malfunction..
masa tuh nak salahkan sapa?

nak salahkan mak?
mak dah tegur..

nak salahkan along..?
along ari2 ingatkan...

so, beringat lah sebelum terkena yek..
ingat yek...

"prevention is better than cure..."




nota kaki: all the pictha kat atas taken by mr.google.. thx to him..

TerimaKasih SuDi BacA

2 comments:

aiman rashidd said...

uissshhhh betul :)

btw apa yang berlaku kalau ikut keadaan itu yang terbaik :)

cik.saffa.here.with.love. said...

kan?
dah penat memesan kat orang2 yang berkenaan..
malas nak membebel..
so, membebel disini is better...
ahakZ!