Sunday, April 10, 2011

ops...!! kami alien??!!...=.="

just nak story tentang life aku as student nih...

well, 29 Jun nih.. genaplah dua tahun aku berada diperantauan..

negeri yang jadi pilihan??
kelate lah.. ambo dah dua tahun duk kelate...
dah boleh kecek kelate...
tapi kalau ambo kecek kelate kae?
ore kelate kato, ambo kecek kelate supo sie..
(aku cakap kelate mcm org siam ckp)
tak kena subdhu..
tak cukup lembut..

abis tuh aku asal dari mana??
well, aku nih orang kampung jah..
membesar di rumah opah yang tercinta...
di sebuah daerah yang bernama Selama, Perak..
tapi aku fasih bercakap Kedah..!

(pekan koboi jeww...)

Selama, Perak..??!! tak penah dengaQ pun...

nih cheQ, pi google lah..!
or... klik sini naaa...~~
maleh aku nak habaQ kat ampa...

stop story telling tntg kampung halaman ku...
tempat aku membesar... kenal erti kehidupan...

aku sebenaQnya nak citer tntg diri aku yang jadi alien kat kelate nih..

memandgkan aku nih fasih bercakap utagha...
so, bila aku jumpa geng utagha aku.. hilang sat aku punya bhasa kelate siam tuh..
ampa nih kena la phm..
org utagha kalau jumpa geng, riuh depa lagumana..
jgn habaQ lah..
so, secara tak langsung... kami dah popularkan bhasa ibunda...
bila kami sembang utagha ka...
nih nak habaQ pi kat ampa...
ore kelih kae kami belako...
(sumer org pndg kami)

fuhhhh!!!!
famous sat...!
kalah siti nurhaliza...!!
tak caya?
percaya laaaaaaahhh.....

tu la hakekat kehidupan aku kat sini...
dah la dapat pakwe org Johor celup...
membesaQ kat Johor tapi cakap utagha...??
boleh bagi A++ lah kat dia..
so, kami adalah alien di negeri cik siti wan kembang...!

ampa nak try test lidah ampa cakap utagha x?
nahhh... test cakap nih..

"ulaQ berlingkaQ ataih pagaQ..!"

selamat mencuba...!


TerimaKasih SuDi BacA

4 comments:

aiman rashidd said...

kelate cakap hambe ke ? HAHAHHAA

tak lah . hye :) nyte :) HPPY SUNDAY !!

cik.saffa.here.with.love. said...

eh ambo lah... tak pun kawe... huhuhuhuhu~~
org kelate ke?

tomatokering :) said...

ceq pon dok penang dah terbiasa ckp penang.. huhu

cik.saffa.here.with.love. said...

lidah kita dah keras nak cakap bahasa lain...
ke mana jek kita pegi, nih lah no id kita kan?