Wednesday, April 13, 2011

kepada belogger.. jangan merokok di belog saya yek..


aku BENCI perokok..!!

**mintak maaf pada sesiapa yang terasa.. tapi aku nak buat luahan perasaan jek..**

memang habit aku suka menganalisa..
plz take note this...!

nak dijadikan cerita..
aku ada dua orang kawan lelaki...

aku kenalkan mr.A nih sebagai seorang yang perokok tegar dari zaman sekolah lagi..
dia boleh hisap rokok sekotak sehari..
dasat kan?
mr.A nih pun dapat sambung blja...
kat UiTM..
so sumer benda dah subsidi kan..
perbelanjaan dia tiap2 hari tak dala macam aku yang duk kolej nih...
dia mintak pinjaman mara untuk support perbelanjaan dia tiap2 bulan...
so, kalau sebut sal mara nih..
as a student of cos la kita taw...
elaun mara tiap2 bulan RM530 kot...
banyak tuh, kira loaded lah..
duit yuran pun dapat asing2..
asrama tak kena bayar dah...
sebab mara bagi RM530 tuh melebihi keperluan dia...
tapi yang menghairankan mr.A nih tetap tak cukup belanja..
bila mai hujung2 bulan, dia mula nak pinjam kat orang merata-rata sebab duit elaun dia dah abis...

dan aku ada lagi sorang kawan laki nih..
aku kenaikan sebagai mr.M...
masa aku kenai dia, zaman skola dulu..
dia nih lelaki paling macho...
sebab dia pengawas..
tak merokok lak..
alim lak, tak kuar malam..

**kira dulo2 aku admire gak la kat dia..
well, perempuan mana yang tak terpikat tengok lelaki macam tuh..
habaQ mai kat aku..
aku nak check hormon dia stabil ke x..**

tetiba kan... si mr.M nih jadi perokok..
walaupun tak tegar, tapi tetap merokok...

**sedih aku tengok dia..
aku rasa sedih sgt nih bukanpa...**

mr.M nih, blaja kat UiTM gak..
tapi dia mintak pinjaman PTPTN untuk support life student dia...
cuba hangpa bayang sat..
dia dapat langsam..
tolak yuran universiti dalam poket tinggal RM1800..
1800-800=1000+-
tolak yuran fakulti and etc etc etc and what-so-ever la kan..
berapa tinggal RM1000+-+- dalam tangan...
cuba bahagi dengan 6bulan lak?
so, perbelanjaan dia sebulan cuma RM150 jek..
1000/6=150+-
nak merokok lagi...??
makan lagi..??
topup lagi..??
mr.M nih lak, bukan lah dari kalangan family2 yang bangsawan...
aku kenai sgt family dia...
tapi ntah la...~~

furrballpandaemoticon furrballpandaemoticon furrballpandaemoticon

life orang kan.. bukan niat nak jaga tepi kain..
tapi ntah la...~~
mungkin sebab aku ada asma, so aku sangat2 tak suka pada perokok nih...
i'm glad my daddy tak hisap rokok...
and i'm glad that my beloved one pun tak hisap rokok...
so, plz ladies.. lelaki hisap rokok memang macho...
**aku tak nafikan..**
tapi skrg nih everything is money...
don't want to talk more...
plz think about it...

kamsamida...!

TerimaKasih SuDi BacA

2 comments:

Anonymous said...

katakan tidak pada rokok.. berkempen jap..huhu.. :-)

cik.saffa.here.with.love. said...

huhuhu! iye? berkempen la sgt...